kayan resim

Bir Film 1 Kitap

15 Nisan 2017 Cumartesi

Jostein Gaarder Sofie'nin Dünyası


Hilde Moller Knag, on beş yaşına girmek üzere olan genç bir kızdır. Babası Birleşmiş Milletlerin Lübnan temsilciliğinde binbaşı olan Hilde, doğum günü sabahı erkenden uyanır ve başucunda kendisi için yazılmış bir kitap bulur. Kitap, Hilde’nin babası tarafından yazılmış bir doğum günü armağanıdır. Hilde sabırsızlıkla hediyesini okur ve Hilde’nin felsefe tarihindeki yolculuğu başlar. 

Kitap, Sofie adındaki bir kızın posta kutusunda notlar bulmasıyla başlar. Sofie, kendini ummadığı bir anda felsefe kursunda bulur. Başlarda, mektuplarla başlayan bu kurs, zamanla Alberto Knox tarafından video kayıtları, ilginç kıyafetler, esrarengiz mekanlar ve farklı anlatımlarla desteklenir. Kitap süresince, Sofie binbaşı tarafından çoğu kez Hilde için gönderilen kartlarla, binbaşının ilginç oyunlarıyla karşılaşır. Başlarına gelen onca olayı anlamlandıramayan felsefe hocası Alberto ve öğrencisi Sofie, bir süre sonra kendilerinin Hilde için yazılmış bir romanın kahramanları olduklarını fark ederler ve binbaşının hayal dünyasından kurtulmak için bir plan yaparlar. Aziz Yahya gününde doğum gününü kutlamak için hazırlanan Sofie, yaşanacaklar için merak içerisindedir. Nihayet doğum günü gecesi gelir ve Sofie ve Alberto bu ilginç felsefe kitabından çıkarak, masal kahramanlarının, cinlerin ve perilerin yaşadığı ruhlar alemine geçerler.

Hilde babasının kendisi için yazdığı bu felsefe kitabını çok beğenir ve eve dönmek için hazırlanan babasına bir sürpriz yapmaya karar verir. Havaalanına inen babası için kartlar hazırlar ve onları bulmasını sağlar. Hilde’nin sürprizi babasının felsefe kitabında Sofie‘ye gönderdiği kartların benzeridir. Babasının gelişiyle çok mutlu olan Hilde, doğum günü hediyesiyle adeta bir felsefe kursu görür. Kursun devamında öğreneceklerini babasından dinlemeyi sabırsızlıkla beklemektedir.

Doğa filozofları ile başlayıp, günümüz filozoflarına kadar felsefe tarihinin büyük bir kısmına ışık tutan yazar, hayatı anlamaya yönelik sorularla okuyucuyu çoğu kez düşündürüp, çoğu kez de şaşırtıyor. Felsefe tarihinde uzun bir yolculuğa çıkmaya hazırlanan okuyuculara, Sofie, Alberto, Hilde ve binbaşı arkadaşlık ediyor. Bu uzun yolculuğa çıkmaya hazır tüm yolculara sesleniyorum: bir bardak sıcacık çayınızı ve hayal gücünüzü eksik etmeyiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder