kayan resim

Bir Film 1 Kitap

12 Nisan 2017 Çarşamba

KABİL




José Saramago ölümünden önce yazdığı ve yayımlandığı ülkelerde büyük tartışmalara yol açan son romanında insanlığın kutsal kitaplardaki başlangıcına geri dönüyor.
Adem ile Havva’nın oğlu, kardeş katili, “sürgün ve gezgin” Kabil’le çıkılan bu yolculuk, Eski Ahit’in loş ve tekinsiz diyarlarında, zaman ve mekân kavramlarını altüst ederek, süreğen bir şimdiki zaman içinde, edebiyatla felsefenin kesiştiği dar alanlarda dolaştırıyor okuru.
Suç, ceza, adalet, nefret, ihtiras gibi insana özgü kavramlar ile savaşlar, katliamlar, cinayetler, boyun eğmeler ve isyanlar gibi insana özgü eylemler arasında gidip gelirken, İbrahim’den Nuh’a, Adem ile Havva’dan Eyüb’e, Lilith’e kadar bütün kadim şahsiyetler de beklenmedik anlarda ve yerlerde karşımıza çıkıp insanlık panoramasını tamamlıyorlar.
Gerçeğin ironik, yalın ve dolaysız dilini kullanan Saramago bu son romanıyla bize tüm zamanların sorusunu miras bırakmış oluyor: İnsan türü evrendeki yerini ve varlığını hak etmiş midir?

KİTAP YORUMUM:
José Saramago'nun okuduğum ilk kitabıydı kitap hakkında o kadar güzel yorumlar vardı ki hemen alıp okumak istedim iyi ki de okumuşum. Adem ile Havva'nın oğlu  kardeş katili ''sürgün ve gezgin '' Kabil ile bir yolculuğa çıkartıyor bizi.İki kardeşin hüzünlü hikayesine ek olarak birçok şeye gönderme yapıyor. Saramago'nun dili okuduğum diğer yazarlara göre farklı olsa da kesinlikle insana hem kendini hemde inançlarını sorgulatıyor.Bu konuda eleştirilse de bana çok şey kattığını söyleyebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder